Skip to main content

Vem är vem i tandvården?

teamfugelstad

Tandläkare, tandsköterska, tandhygienist och tandtekniker. Alla jobbar de med tänder, men vem gör egentligen vad?

Det är tandläkaren som leder behandlingar med assistans av en tandsköterska. Många tandläkare samarbetar dessutom med en tandhygienist. Och när det ska skapas nya tänder eller tandersättningar till patienter finns tandteknikern till hands. Hon eller han jobbar på ett tandtekniskt laboratorium.

I tandläkarens nätverk finns också kollegor med andra specialiteter, samt sjukvården i allmänhet.

Specialister inom tandvård

Det finns specialister inom olika områden som din tandläkare kan remittera dig till. En specialist har en flerårig vidareutbildning inom sitt område. Många har dessutom doktorerat.

I många länder ser tandläkare det som en svaghet om man remitterar en patient till en kollega. I Sverige har vi tack och lov inte denna inställning. Tandläkarna drar istället nytta av kollegor som är specialiserade och erfarna när det gäller olika problem, skador, sjukdomar och behandlingar.

Det är en trygghet för patienten att tandläkaren alltid informerar om alternativa sätt att lösa eventuella problem på.

Bettfysiologi

Problem med käkleder, ansiktsmuskulatur och ligament, obalans i bettet, spänningshuvudvärk, stelhet i nacken, tandgnissling och pressning är några av de områden bettfysiologen behärskar. Behandling är ofta bettskenor och inslipning av bettet. Ibland görs också smärtutredningar, tillsammans med annan medicinsk expertis.

Endodonti

Endodontistens område är rotbehandlingar och behandlingen utförs ofta under mikroskop. Många endodontister kan även göra mikrokirurgiska ingrepp för att läka ut svåråtkomliga infektioner runt tändernas rötter.

Kirurgi

Käkkirurgen utför mindre operationer, till exempel implantat och visdomständer. På sjukhus utför även käkkirugen större ansiktsoperationer, ofta tillsammans med öron-näsa-halsläkare.

Odontologisk röntgendiagnostik

Omfattande och komplicerad röntgenundersökning utförs ofta hos en röntgenolog. Här är utrustningen viktig. Det finns inte så många olika ställen i Sverige som utför denna typ av undersökande behandling.

Ortodonti

Tandreglering. Att flytta tänder, både på barn och vuxna, är en komplicerad konst som ortodontisten behärskar till fullo.

Protetik

Protetikern utför och planerar komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorters tandproteser. Ofta i kombination med implantat. Det är vanligt att tandläkaren använder en protetiker för en "second opinion".

Pedodonti

Behandling av barn, speciellt tandvårdsrädda, utförs ibland bäst av pedodontisten. Barn med olika typer av sjukdom eller förändringar i käkar och tänder blir också hjälpta av denna typ av specialist.

Parodontologi

Folksjukdomen som ofta kallas tandlossning behandlas i komplicerade fall av en parodontolog.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Mariana Karlsson