Skip to main content

Daglig skötsel

barn-borstar

Det är viktigt att ta väl hand om mjölktänderna. Den här skötseln kan vara avgörande för hur de permanenta tänderna sedan klarar sig.

Precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag. Och fluor är naturligtvis också viktigt.  Nedan följer instruktion för både borstning och användning av fluor. När barnet blivit tonåring är det dags att börja följa de tips och råd för daglig skötsel som gäller för vuxna.

Tandborstning

Barn ska ha tandborstar med ett litet och mjukt borsthuvud, precis som vuxna. Detta för att det ska vara lätt att nå alla tänder, och för att tandkött och tänder inte ska ta skada. När den första eller andra mjölktanden kommer fram i munnen är det dags att börja borsta.

Det viktiga är inte i första hand att göra rent, utan att vänja barnet vid regelbunden tandborstning. Börja med att hjälpa till själv och ge sedan borsten till barnet. Så småningom blir tandborstning en del av kvällsceremonin. När fler tänder dyker upp i barnets mun hjälper du lättast till genom att placera dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Borsta med små gnuggrörelser så att tänder och tandkött inte tar skada. Försök att borsta lite på varje tand.

Tandkräm

När de första kindtänderna börjar dyka upp är det dags att ta fram fluortandkrämen. Om barnet tycker att smaken är för stark finns mildare barntandkräm som alternativ.En klick i storlek med barnets lillfingernagel är ett bra mått. Glöm inte att låta storleken på klicken växa i takt med nageln.

För de flesta barn räcker det med den fluor som barnet får i sig genom mat och tandkräm. Vissa barn behöver dock extra mycket fluor, till exempel om hål ofta förekommer. Om så är fallet upptäcker tandläkaren och meddelar dig.

Tandtråd

Användning av tandtråd bör ske när barnet är i 14-15-årsåldern. När de permanenta tänderna väl är framme ökar nämligen risken för hål även mellan tänderna. Tandtråd ska helst användas varje dag. Ett minimum är en eller två gånger i veckan. Ibland kan det vara lämpligt även på mindre barn. Lyssna på råden från tandläkare eller tandhygienist.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert