Skip to main content

Matvanor

ata-persika

Den vanligaste orsaken till hål i tänderna är småätande, oavsett ålder. Regelbundna och bra matvanor är alltså lika viktigt för barn som för vuxna.

Den vanligaste orsaken till hål i tänderna är småätande, oavsett ålder. Regelbundna och bra matvanor är alltså lika viktigt för barn som för vuxna. Munnen mår som allra bäst när den inte äter. Mellan målen måste den få vila. Undvik därför att låta ditt barn småäta eller dricka sötade drycker för ofta.

Frätande syror

Varje gång barnet stoppar något i munnen bildas syror som fräter på tänderna. Efter ungefär en halvtimme har saliven neutraliserat syrorna, men om man äter oavbrutet får den för mycket att göra. Det är då barnet kan få karies. Ger du ditt barn välling precis innan läggdags utan att sedan borsta tänderna är risken för karies extra stor. Många av kroppens funktioner, bland annat salivproduktionen, går på sparlåga under natten. Och i detta fall betyder det att vällingresterna kan stanna i munnen och härja fritt. Generellt kan man säga att mat som är bra för kroppen också är bra för tänderna. Morötter och hårt bröd till exempel bidrar till ökad salivutsöndring, vilket hjälper till att neutralisera syrorna i munnen och spola tänderna rena.

Begränsa antalet mål

När ditt barn blivit tillräckligt stor för att börja äta riktig mat är det lagom att servera tre riktiga måltider om dagen. Mellan dem behövs det kanske ett eller två mellanmål. Då hinner saliven neutralisera syrorna i munnen innan det kommer påfyllning. Mellan målen är frukt, bröd och mjölk bra mat att ge barnet. Tänk också på att ge ditt barn vatten att dricka.

Godis - bara ibland

Godis behöver inte vara förbjudet. Däremot är det bra att ge barnet goda vanor genom att begränsa snaskandet. Det bästa är därför att ge godis vid festliga tillfällen, eller att införa lördagsgodis på klassiskt manér. Om det dessutom äts upp med en gång är det inte mycket skadligare än något annat som stoppas i munnen.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Janusz Gauran