Skip to main content

Skador i pulpan

granatapple

Det finns ett flertal orsaker till skador i pulpan. Här beskriver vi några.

Karies

Hål i tänderna, karies, är den vanligaste orsaken till pulpaskador. Ett kariesangrepp retar pulpan som bland annat svarar med att svullna upp.

Läckande fyllningar

amalgamfyllning

Läckande fyllningar kan ibland släppa in bakterier som skadar pulpan.

Hög belastning

Tänder som saknar mycket av den ursprungliga tandkronans substans drabbas oftare av skador i pulpan. Om en tand har stora skador och har lagats med fyllning eller krona kan belastningen ibland bli för stor.

Tandpressning

tandpressning

Tandpressning, eller gnissling som det också kallas, innebär hög belastning på tänderna. Många pressar tänderna på natten utan att vara medvetna om det. Detta kan i vissa fall leda till skador på pulpan.

Olycka

Pulpan kan dö om du får ett slag mot tanden.

Blottade tandhalsar

Blottade_tandhalsar

Ibland kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta tandhalsarna. Där finns inte den skyddande emaljen. Istället blottas rotytan om består av dentin. I dentinet finns mikroskopiska kanalersom är vätskefyllda. Via dessa kanaler kan pulpan påverkas. Ilningar i tänderna kan bero på att pulpan irriteras via kanalerna.

Vad händer när pulpan skadas?

Inflammation, pulpit, är pulpans svar på en retning eller skada. Inflammationen gör att pulpan sväller. Eftersom tanden är hård runt omkring kan pulpan inte utvidgas. Därför stiger istället trycket, vilket leder till att nerven kläms. Detta gör tanden mycket känslig, till exempel för kyla.

Om denna känslighet går över beror det antingen på att skadan reparerats, eller på att pulpan har dött. Om skadan upptäcks och behandlas i ett tidigt skede, innan pulpan dör, kan skadan läka ut.

Pulpan dör

När pulpan dör är risken stor för att bakterier ska komma in i pulparummet. Bakterierna kan sedan sprida sig ner till käkbenet, via rotkanalerna. En abscess (cysta som är en avgränsad hålighet) bildas då ofta runt rotspetsen. Ibland tömmer den var ut i munhålan, via en fistel.

En infekterad tand är ofta symptomfri, men kraftig, molande tandvärk kan följa. Vanligtvis blir tanden då också tryck- och bitöm. Tanden är inte längre känslig för kyla, men däremot för värme.

Infektionen kan inte läka av sig själv. Antibiotika kan ibland lindra eventuella symptom, men det kan inte ta bort bakterierna inne i tanden eller reparera själva skadan. En rotbehandling kan normalt rädda tanden.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert