Visdomständer - problem och behandlingar
Infektion
Får du värk och svullnad ska du kontakta din tandläkare.
Orsaken till värken och svullnaden kanvara att du fått en infektion. Bakterier samlas nämligen lätt i tandköttsfickorna runt visdomständerna. En infektion kan ibland ge feber. Du kan också uppleva att det är svårt att gapa.
Behandling
Du kan ta smärtstillande för att lindra smärtan. Din tandläkare kan hjälpa dig med rengöring och spolning. Han eller hon kan också ge dig antibiotika, som hjälper till att dämpa infektionen.
Tyvärr försvinner inte det som orsakar problemet. Därför är det viktigt att du kontaktar din tandläkare om du får symptom på infektion.
Skador på andra tänder
Din tandläkare kontrollerar alltid visdomständerna och bedömer risken för problem. Röntgen är ett viktigt hjälpmedel för att i god tid kunna upptäcka eventuella skador. Om det är uppenbart att en visdomstand ställer till skada eller växer fel rekommenderar tandläkaren oftast ett borttagande.
Behandling
Ibland går det att ta bort en visdomstand utan att operera. Men om tanden sitter trångt är en mindre operation ett snabbare och säkrare alternativ. Moderna metoder och bedövningsmedel gör att man idag kan ta bort en visdomstand utan att det känns någonting. Operationen går normalt att utföra med samma sorts lokalbedövning som används vid lagning.
Själva operationen går vanligtvis ganska fort, ungefär på 10 till 15 minuter. Däremot får du ofta ligga i stolen en längre stund före behandlingen, medan tandläkaren förbereder och gör rent.
Cirka tio procent av patienter som opererats får värk under några dagar. Värken kan i sämsta fall sitta kvar i drygt en vecka. Smärtstillande tabletter rekommenderas för det första dygnet. Därefter behövs tabletterna oftast inte mer.
Orolig?
De allra flesta operationer går att utföra snabbt och smärtfritt med hjälp av en vanlig lokalbedövning. För den som känner stor oro inför en sådan behandling rekommenderas ett samtal med tandläkaren.
Det finns några alternativa behandlingsmetoder, till exempel medicinering före behandling, lustgas, lättnarkos, narkos, avslappning, akupunktur etc. Dock bör det tilläggas att nedsövning inte är helt riskfritt.