Att behandla med laser

laser

Behandling med Laser får i dagsläget betraktas som vara på utvärderingsstadiet. Dokumentationen är ännu för liten för att det skall anses vara en säker och effektiv behandlingsform.

I framtiden kan den kanske komma att användas vid behandling av tandlossning, tandvärk och hål i tänderna. Laser kan i princip användas på alla ställen i munnen där det inte finns amalgam.

Laser används vid bland annat lagning av hål, kirurgiska ingrepp och om du har problem med tandvärk. Tekniken är oftast helt smärtfri eftersom laser inte medför några vibrationer eller ger ifrån sig värme.

karies-med-laser-webb
Laserbehandling av karies.

Mildrar tandvärk

Det finns inte mycket forskning om laser, men det har visat sig kunna motverka tandvärk. Genom att belysa tandens pulpa med laserenergi kan en inflammation i pulpan lugna sig och därför slippa bli rotfylld. Vid operationer har laser fördelen att det inte ger några sårytor och gör inte så att det börjar blöda i munnen. Orsaken är att cellagren förångas och det innebär att tandläkaren sällan behöver lägga stygn efter kirurgiska ingrepp.

tandlossning-webb
Tandlossning som behandlas med laser.

Laser förr i tiden

Laser har visat sig ha smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Vid peri-implatit är det bra till att ta bort överflödigt tandkött innan exempelvis ett implantat ska sättas på plats. Tidigare tog laser lång tid på sig när det skulle ta sig igenom hård tandemalj. Tanden kunde då även bli upphettad, vilket ibland gav biverkningar. Dagens laser är så pass avancerad att din tandläkare kan borra i tänderna utan att behöva beröra dem.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert