Blekning: Olika behandlingsalternativ

tandblekning

Det finns flera olika metoder som kan bleka dina tänder. Diskutera med din tandläkare för att få reda på vilken som passar just dig.

Den vanligaste blekmetoden utförs med en blekskena som framställs individuellt för varje patient. Behandlingen sköts av patienten själv. Innan en blekning påbörjas får patienten alltid noggranna anvisningar.

Hemblekning – så går det till

Tandläkaren tar ett avtryck av tänderna. I avtrycket hälls sedan gips. På gipsmodellen framställs en individuellt anpassad form - en så kallad blekskena. Den får patienten sedan med sig hem, tillsammans med blekmedel.

Inför behandlingen appliceras blekmedlet i skenan som därefter placeras över tänderna. De flesta blekmedel är som mest aktiva under några timmar och det finns medel för både dag- och nattblekning.

blekskena blekskena2
Blekmedlet appliceras i skenan. Blekskenan placeras över tänderna.

Behandlingen upprepas

Beroende på typ av missfärgning och önskat resultat upprepas behandlingen under ett antal dagar eller nätter. Vanligast är mellan tio och femton gånger per behandlingsperiod. Resultatet beror på orsaken till missfärgningen. Nästan alla behandlingar leder till ljusare tänder.

Blekning hos tandläkaren – så går det till

Vid blekning hos tandläkaren, ibland kallat power-bleaching, används ingen blekskena. Några olika sätt att utföra blekningen finns. Det som skiljer power-bleaching från hemblekning är att det går att använda mer koncentrerade lösningar, eftersom behandlingen sker under övervakning av tandläkaren. Därför blir behandlingstiden också avsevärt kortare.

Tandköttet måste skyddas

På samma sätt som du skyddar hårbotten när du färgar håret måste tandköttet skyddas när du bleker tänderna. Detta görs med en gummiduk eller med ett plastmaterial som tillfälligt målas över tandköttet. Mellan en och tre gånger upprepas denna behandling. Det tar ungefär en timme per gång. Resultatet syns omgående.

Blekning av enstaka tand hos tandläkaren

Är det en enstaka tand som ska blekas gör tandläkaren en öppning på tandens baksida för att kunna bleka den inifrån. Efter en rengöring placeras blekmedel inuti tanden. Som skydd läggs en tillfällig tät fyllning. Efter ungefär en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Vid behov kan behandlingen upprepas en eller ett par gånger.

Blekningens varaktighet

Blekningens varaktighet är individuell. Oftast håller det i flera år. Bleker du hemma kan du spara blekskenan. På så vis behöver du bara köpa extra blekmedel hos din tandläkare om du vill göra om behandlingen. Varaktigheten blir så klart bättre om du sköter dina tänder ordentligt. Undvik gärna sådant som ger fläckar på tänderna en tid efter behandlingen, till exempel tobak, kaffe, te och vin.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Rolf Adlercreutz