Äldres tänder

fika

När du börjar bli äldre kan du bli tvungen att ta hand om dina tänder lite extra. Kanske äter du mediciner som gör att du blir torr i munnen, eller har fått proteser och implantat.
Du som har fått mediciner som gör att dina spottkörtlar producerar mindre saliv måste sköta din munhygien extra noga. Om du har för lite saliv ökar tillväxten av bakterier fortare än vanligt och syraangreppet på tändernas emalj blir kraftigare, vilket leder till hål i tänderna. Genom att hålla rent, tugga grönsaker och använda sugtabletter, flourpreparat, och munsprayer kan du minska problemet. Om du har proteser kan du också påverkas av muntorrhet eftersom de får svårare att fästa om slemhinnan inte är fuktig.

Håll utkik efter fläckar

Tandlossning förekommer hos både äldre och yngre patienter. Om du märker att ditt tandkött har börjat dra sig uppåt och blottar tandhalsarna måste du vara extra vaksam. Ser du några mörka fläckar är det tecken på att du börjar få karies och ska gå till tandläkaren eller tandhygienist.

Försämrad motorik

När du bli äldre kan det också vara svårare att hålla rent om du har någon form av rörelsehinder som ger dig försämrad motorik. En eltandborste kan då vara ett bra alternativ samt att gå oftare till tandhygienisten eller tandläkaren.

Har du stora broar eller implantat behöver du vara extra noga med rengöringen. Bland annat runt skruvar så att du inte får inflammation i tandbenet. Det här kan du göra genom bra hjälpmedel som du får av din tandläkare.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert