Fostrets tänder
Tänderna bildas redan innan vi föds. De första mjölktänderna brukar dyka upp när ett barn är sex månader.
I början av sjunde fosterveckan, då fostret är cirka 15 millimeter långt från topp till tå, utvecklas en hästskoformad förtjockning i fostrets käkbensvävnad. Den här förtjockningen bildar senare en så kallad "tandlist", varifrån först mjölktänderna och sedan även de permanenta tänderna utvecklas. Vid födseln är mjölktänderna i princip färdigbildade.
Tänder vid födseln
Den första mjölktanden brukar komma fram i sex månaders ålder, men det kan variera från barn till barn. Ofta är det två små framtänder i underkäken som kommer först. Något som inte är lika vanligt, men ändå förekommer, är att barnet föds med synliga tänder.
Kan ge feber
Veckorna innan en mjölktand kommer fram kan man se en liten ljus bula i barnets gom. Barnet kan i samband med att tänderna kommer fram vara lite gnälligt. Gommen är irriterad och kliar och barnet dreglar ofta mycket. "Röd stjärt" kan förekomma och barnet kan eventuellt även få feber ett par dagar. Är febern inte borta efter ett dygn beror febern inte på framkomst av tänder och läkare bör kontaktas. Hög feber beror inte på tänder som kommer fram och får inte förväxlas med det.
Vad du kan göra
Det kan vara bra att skaffa en bitring då de flesta barn tycker om att bita i något hårt när de får tänder. Det finns många olika bitringar. Träbitringar har alltid varit och är fortfarande mycket populära. Man kan också massera gommen med ett finger eller med en mjuk babytandborste. På det sättet vänjer man också barnet vid tandborsten, som det sedan kommer ihåg som något trevligt när tänderna ska borstas.