Skip to main content

Maten och tänderna

ater-apple

Varje gång du stoppar någonting i munnen får bakterierna hjälp att bilda syra. Den fräter sedan på dina tänder.

Så gott som allt du äter och dricker bildar syror, men attacken blir mer intensiv om det du stoppar i munnen innehåller socker. Försök undvika att äta och dricka alltför mycket godis, läsk, saft och annat som innehåller socker.

Undvik småätande

Ungefär en timme efter att du ätit har syran försvunnit. Då tar din saliv över för att hjälpa tänderna. Om du småäter mellan måltiderna fortsätter syraattacken hela tiden och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Begränsa ditt ätande till fem eller sex gånger om dagen. Får du lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen. Undvik också att gå upp på natten och äta. När du sover går nämligen många av kroppens system på sparlåga, bland annat salivproduktionen. Munnens försvar mot syraattacker är därför sämre på natten.

Godissugen?

Godis är ungefär lika farligt för tänderna som allt annat du äter. Man kan alltså säga att det är okej att äta godis någon gång då och då, så länge du inte småäter så mycket överhuvudtaget. Däremot kan det vara bra att undvika sådant godis som fastnar i tänderna.

Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna. Ät därför gärna frukt i samband med måltiderna och skölj gärna med vatten efter fruktintag för att neutralisera fruktsyran.

Sockerfria produkter

Sockerfria produkter och lågkaloriprodukter som finns på marknaden, till exempel godis, läsk, saft och halstabletter, är vanligtvis mindre skadligt för tänderna. I sockerfria produkter är det vanliga sockret ersatt med andra sockerarter som är bättre för tänderna. Lågkaloriprodukterna innehåller sötningsmedel som är ofarligt för tänderna. Man kan dock ha andra åsikter om själva sötningsmedlet och huruvida man ska äta dem i någon större utsträckning. Som med det mesta så är kanske "lagom" bäst.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert