Skip to main content

Tandvårdsrädsla

tandvrdsrdsla

Var tionde svensk lider av tandvårdsrädsla, men idag kan tandvården erbjuda mycket hjälp och lindring för den som känner oro.

Det svåraste för den som är tandvårdsrädd är många gånger att ta kontakt med en tandläkare. Det kan vara bra att veta att många tandvårdsteam har som inriktning att hjälpa de som känner stor oro. Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg hos din tandläkare.

Behandlingsalternativ

Som lindring och hjälp finns flera alternativ för den som är tandvårdsrädd. Tala först och främst med din tandläkare och berätta hur du känner. De flesta tandläkare har kontakt med specialister som kan hjälpa till om det skulle behövas. I Göteborgsområdet kan man vända sig Odontologiska kliniken och avd. för Oral Medicin utan remiss tel 010-441 78 00

Hjälp finns att få

Det är viktigt att du får diskutera igenom dina alternativ. Narkos är som sagt ett, men det bör tilläggas att nedsövning inte är helt riskfritt. Andra, enklare och mer riskfria alternativ finns i form av medicinering före behandling, lustgas, lättnarkos, avslappning, akupunktur etc.

Vi ger dig en mjukstart

Alla Praktikertjänsttandläkare är vana vid tandvårdsrädda patienter. Några är dessutom specialiserade på det. Använd gärna sökfunktionen för att hitta en lämplig tandläkare nära dig. Ett tips är att börja med att beställa tid för undersökning. På så vis får du som är tandvårdsrädd en mjukstart, helt enkelt känna efter hur det känns

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Joana Croft.