Skip to main content

Mjölktänder

mjölktander

De första mjölktänderna dyker oftast upp när barnet är runt ett halvår gammalt. Tänderna bildas redan när barnet ligger i magen och växer sedan till sig i käken innan de kommer fram.

Takten för tändernas framväxt är förstås individuell. Oftast brukar 20 mjölktänder – tio i vardera käken – vara det normala. De brukar ha kommit fram när barnet är mellan två och ett halvt och tre år.

Framtänderna kommer först

Vanligtvis kommer framtänderna i underkäken först. När alla framtänder så småningom är på plats börjar kindtänderna dyka upp. Även här förekommer variationer från barn till barn. Barn som håller på att få tänder vill ofta bita på något. Med stor sannolikhet beror det på att det kliar ordentligt i munnen. Stoppa gärna in ett finger eller en tandborste i munnen på ditt barn och gnugga tandköttet lite grann.

Napp och tumme

Det är vanligt att barn suger på napp eller fingrar när de är små. Någon gång i treårsåldern bör man försöka vänja barnet av vid detta. Förlängda sugvanor kan resultera i framtida bettfel, till exempel för smal överkäke som kan ge korsbett. Tandläkaren kontrollerar alltid risken för bettfel och informerar föräldrarna.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Richard Sweet