Skip to main content

Tandläkarbesök

barntandlakare-2

Innan barnet fyller två bör en tandläkare ha tittat till munnen och gett dig som förälder råd och tips på hur tänderna ska skötas på bästa sätt.

I Sverige är tandvården avgiftsfri för barn och ungdomar, upp till det år man fyller 19. Akutbehandling och tandreglering är också avgiftsfri. Du har alltid möjlighet att välja mellan privat tandvård och Folktandvården. Rutinundersökning bör ske minst varje år, från och med det år barnet fyller tre.

Laga hål

Risken för karies är större på nya permanenta tänder. Om barnet klarar sig utan hål tills någon gång i 20-årsåldern är risken sedan vanligtvis lägre.Det första hålen på de permanenta tänderna bildas ofta på tuggytan. Tandläkaren kan försegla misstänkta djupa fåror (fissurer) i tandytan med en tunn vit fyllning. Det vanligaste fyllningsmaterialet är någon typ av vit fyllning, exempelvis komposit. Amalgam används aldrig på barn.

Tandvårdsrädsla

Vissa barn upplever tandläkarbesöket som obehagligt och skrämmande. Meningen med de tidiga besöken, i treårsåldern, är kanske främst att vänja barnet vid miljön, så att de ska upplevas som någonting positivt.

I en lugn miljö

Eventuell behandlingen ska givetvis vara smärtfri och ske i en lugn och avkopplad atmosfär. I komplicerade fall kan barnet ibland remitteras till en specialist på barntandvård – en så kallad pedodontist eller om barnet behöver tandreglering till en ortodontist.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Rolf Adlercreutz