Skip to main content

Permanenta tänder

barn-och-ungdom

Vanligtvis dyker de permanenta tänderna upp när barnet är mellan 6 och 13 år. En permanent tand kan växa ut några dagar efter att mjölktanden lossnat. Det kan också ta flera månader.

När en mjölktand lossnar av sig själv kan man nästan alltid se eller känna den permanenta tanden i tandköttet. Istället för de 20 mjölktänderna ska barnet nu få hela 32 permanenta tänder. Tack och lov kommer de i omgångar. När barnet är mellan 11 och 13 år har det normalt fått 28 tänder.

Visdomständer

Visdomständerna, längst bak i käken, kommer någon gång mellan 18 och 25. Hos vissa kommer de inte förrän i 30-årsåldern. Om de kommer alls. Många saknar nämligen en eller flera anlag för visdomständer. Taggiga tänder Både mjölktänder och permanenta tänder är taggiga när de dyker upp. Taggarna brukar vara särskilt tydliga på de permanenta tänderna, men slipas oftast ner efter ett tag. I vilken ålder de olika tänderna kommer.

underkake_overkake
På bilden ser man i vilken ålder tänderna tittar fram i munnen.

Vanliga problem

Det är vanligt med mjölktänder som sitter kvar för länge. Om en tand sitter löst i flera månader utan att trilla loss kan du kontakta tandläkaren. Det händer ibland att den permanenta tanden inte får plats. Ofta finns utrymmet, fast först senare när käkarna har växt till sig. Tandläkaren kontrollerar regelbundet att tänderna får plats och vet när man bör hjälpa till. Tänder kan även bryta fram osymmetriskt, det vill säga att på ena sidan kan tanden titta fram men motsvarande tand på andra sidan syns inte till. Det är helt normalt. I sällsynta fall kan det dock bero på att ett tandanlag saknas. Detta kontrollerar tandläkaren med röntgen.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Joana Croft