Skip to main content

Orsaker till dålig andedräkt

vitlok

Det du ätit kan kännas i din andedräkt. När mat tas upp av kroppen transporteras näring via blodbanan till lungorna. Ibland kan det leda till att du luktar illa ur munnen.

Munnen är alltid full med bakterier. Det är normalt. Bakterierna fyller en funktion bland annat i samband med matsmältningen. Bakterie beläggning på tungan dock kan vara en orsak till dålig lukt.

Mat som blivit kvar

Så fort du äter något fastnar matrester på och runt tänderna. Plack bestående av mat och bakterier bildas. Under kommande dygn ruttnar placket och börjar sprida en mindre angenäm lukt.

Det ruttna placket försvinner inte av sig själv utan måste avlägsnas. Om du bara borstar tänderna och inte rengör mellan dem lämnas 25 procent av matresterna kvar.

Muntorrhet

Muntorrhet (xerostomi) kan ge dålig andedräkt. Saliven har en skyddande funktion och hjälper till att skölja rent i munnen. Den har också en bakteriedödande funktion. Man kan säga att ju mindre mängd saliv, desto fler bakterier.

Salivproduktionen är alltid sämre under natten. Då frodas bakterierna.

Muntorrhet kan bland annat orsakas av ett flertal mediciner, återkommande munandning och systemsjukdomar. Om du ofta känner dig muntorr kan din tandläkare hjälpa dig med råd och eventuell behandling.

Rökning

Rökning ger alltid dålig andedräkt – något som rökaren själv sällan känner, men nästan alltid omgivningen. Rökningen missfärgar dessutom tänderna, minskar smaklökarnas förmåga och irriterar slemhinnan. Tobaksrökare löper en mycket större risk att drabbas av tandlossning. Cancerrisken är också avsevärt högre hos rökare. Din tandläkare är alltid uppmärksam på eventuella tecken på sjukdomar associerade med rökning.

Sjukdomar

Olika sjukdomar kan ge dålig andedräkt. Exempelvis lokala infektioner i näsa och hals, kroniska bihåleinfektioner, kroniska bronkiter, diabetes och magsjukdomar. Om din tandläkare anser att din mun är frisk och ren kan han eller hon remittera dig till en läkare för att utreda eventuella andra orsaker.

Tandlossning

Ett varningstecken vid tandlossning (parodontit) kan vara en konstant dålig andedräkt och/eller dålig smak från munnen.

Förebygga dålig andedräkt

Läs under munhygien /förebygga dålig andedräkt

 

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert